UVOD

Nekaj uvodnih stavkov, misli o projektu v nastajanju in ki se bo realiziral skozi 2021. leto, je potrebno podati na samem začetku.

Za zastaviti si cilj, da v enem letu oddelaš triintrideset polovičnih ironman triatlonov in za povrhu še en ekstremni triatlon bi lahko rekli, da je čista norost; a za športnika Bogomir Dolenca je to le pot, katero bo prehodil na način, kakršno si je Anže sam želel.

Vendarle za tak cilj moraš imeti res močan razlog; razlog, da se lotiš zaktevne organizacije in priprav na izvedbo dogodkov; razlog, da se lotiš težkih fizičnih in mentalnih treningov in nazadnje dovolj močan razlog, da narediš (oddelaš) teh triintridest plus en triatlon. Na tej poti je že v samem začetku nastalo nekaj tako močnega, močnega v pomenu in želji po triatlonih…

Anžetova želja. Želja po športu, triatlonu, po pomoči drugim otrokom, ki se borijo z težkimi oblikami raka.

Izvedeni triatloni ne bodo določali uspešnost, zmožnost ali norost športnika, ki jih bo naredil – ampak bodo določali zmožnost okolja ter razumevanje potreb otork in mladostnikov z različnimi oblikami raka – vsa zbrana sredstva v projektu se bodo namenila njim in za boljšo sedanjost in prihodnost teh otrok. 

KDO JE ANŽE?

Anže je prav poseben fant, ki je osvojil srca številnih ljudi. Je mali junak, ki je bil bitko z rakom in predvsem junak, ki je ostale otroke in mladostnike spodbujal, motiviral s svojim vzgledom, s svojim korakom skozi življenje; življenje, katero je bilo zadnja tri leta prepleteno z bolečino, z borbo in z močjo, optimizmom ter z širokim nasmehom.

Njegova pot je trajala 4.103 dni. Od njega smo se poslovili avgusta 2019. Star je bil 11 let.

ZAKAJ ANŽETOVI TRIATLONI?

Prav zaradi dejstva, da sta se poti športnika Bogomirja in Anžeta prepletali zadnje obdobje in da je bila osnovna želja Anžeta pomagati vrstnikom, ki se borijo z težkimi oblikami raka (imenujemo jih tudi junaki 3. nadstropja) in drugim ter da je sam Anže tudi se želel poizkusiti v športu triatlonu, so vodili k odločitvi, da se izvedejo triatloni, ki bodo nekako nosili naziv prav po njemu. Tukaj je pa tudi osebna povezanost Anžeta in Bogomirja…

Poti Anžeta in Bogomirja sta se srečali januarja 2018 na dobrodelni plesni predstavi Življenje je vrednota, kjer so udeleženci predstave lahko videli Anžetov uvodni nagovor v obliki multimedijskega sporočila na začetku plesne predstave in katera je bila namenjena pomoči pri zbiranju denarnih sredstev za osebe, ki so v otroštvu preboleli raka. Na predstavi tudi Bogomir nagovori vse zbrane.

Na koncu predstave se srečata, od takrat se njuna pot prepleta s športom, druženjem, pogovori, z nasmehom in navdihom drugih, z bolečino in solzami sreče,…

Kaj je triatlon?

Triatlon je vzdržljivostni šport sestavljen iz treh bazičnih športnih disciplin, pri kateri tekmovalec preplava, prekolesari in preteče določeno razdaljo v napisanem vrstnem redu brez zaustavljanja merjenja časa. Obstajajo različne discipline (dolžine) triatlona, katere so po posamezni disciplini progresivno stopnjevane. Cilj vsakega tekmovalca je oddelati vse discipline v predpisanem času.

Na športno-dobrodelnem projektu 42 maratonov v 42 dneh (izvajal se je od 25. avgusta do 5. oktobra 2018) Anže teče na sedmih dogodkih ob boku z Bogomirjem in drugimi tekači ter tako premaguje zavidljive kilometre. Največje število kilometrov preteče prav v domačem kraju, v Selnici ob Dravi, kjer mu uspe preteči 22 kilometrov. Vse skupaj je na dogodkih projekta odtekel 104 kilometre; upoštevaje, da se je bojeval z boleznijo rak. Postal je navdih mnogim, motivator in spodbudnik v gibanje, v rekreacijo.

Tako kakor je postal Bogomir navdih, motivator njemu. 

O PROJEKTU

Okrog Slovenije 2021 – Anžetovi triatloni

Projekt bo edinstven v slovenskem okolju in širše. Iz vidika organizacije in priprave prizorišč je eden težjih v smislu povezovanja večih okolij v projekt, prav tako v smislu priprave prostora in elementov dogodka – potrebno je imeti na razpolago bazen, takoj ob njem pa možnost izvedbe kolesarskega del in tekaškega dela dogodka, v čim bolj strjenem okolju dogodka. 

Organiziralo in pripravilo se bo tekom leta triintrideset (33) dnevnih dogodkov, v katerih bodo pripravljeni polovični ironman triatloni ter en (1) tridnevni dogodek, v katerem bo pripravljen ekstremni triatlon. Vsak mesec se bodo v enem vikendu izvedli trije dnevni dogodki in sicer v petek, soboto in nedeljo. Ekstremni triatlon, imenovan Anžetov ekstremni triatlon je predviden za mesec september in kjer se bo v petek dvanajst (12) ur plavalo, v soboto dvanajst (12) ur kolesarilo in v nedeljo dvanajst (12) ur teklo.

Lokacije in termini dogodkov so predstavljeni tukaj.

GENERALNI SPONZOR ZA KOLESARSKI DEL